WMO aanvragen

 

Wilt u bij de gemeente hulp vragen? Zoals dagbesteding, hulp bij het huishouden of individuele begeleiding thuis? Of een hulpmiddel, zoals een scootmobiel of driewielerfiets?

Stap 1 – Verdiep u in de Wmo
Op de website van de gemeente vindt u informatie over de Wmo. Bel ook eens met het Wmo-loket of het wijkteam van uw gemeente. Ook op het internet is veel informatie te vinden. Zo weet u wat er wel en niet mogelijk is. Is de Wmo de juiste plek voor uw hulpvraag? Of hebt u zorg nodig en kunt u beter contact opnemen met een wijkverpleegkundige? Twijfelt u? Dan kunt u bellen met Vlindervrije Zorg (085-4013590)

Stap 2 – Aanvraag indienen
We raden u aan om zo snel mogelijk ondersteuning aan te vragen. Het kan immers tot 4 weken duren voor de gemeente een afspraak maakt om de hulpvraag te bespreken. Deze afspraak is het zogenaamde keukentafelgesprek. Aanvraag van ondersteuning kan via de website van uw gemeente of door het Wmo-loket te bellen.

De websites over de Wmo van de gemeente:
Wmo-Almere

Stap 3 – Bereid het gesprek voor
Wacht niet tot het keukentafelgesprek, maar bereid het gesprek voor. Denk goed na waarvoor u ondersteuning nodig heeft. Hoe ziet u uw toekomst voor zich? Hoe lang wilt u nog thuis blijven wonen? Probeer vast te leggen wat u wilt en wat u nodig hebt. Denk niet aan alleen uzelf en uw huis, maar ook aan uw sociale omgeving. De gemeente wil namelijk ook dat u een beroep doet op uw naasten. Dat uw dochter in de buurt woont, of uw buurvrouw op u let is belangrijk. Die bekende waar u op bouwt, zoals een vriend, buurman of familielid, kan waarschijnlijk goed helpen deze wensen te noteren. Twee weten meer dan één!

Stap 4 – Beslissing van de gemeente
Binnen 2 weken krijgt u een reactie thuisgestuurd. In de brief staat of u Wmo-ondersteuning kunt krijgen van de gemeente. Vervolgens kunt u de brief ondertekenen en uw aanvraag formeel bevestigen. Bent u het niet eens met het voorstel van de gemeente? U kunt bezwaar maken. Bel dan uw contactpersoon bij de gemeente voor een nieuw gesprek.  In de brief van de gemeente staat hoe u dat precies doet. U ziet dat hier veel tijd over heen kan gaan. Daarom is stap 3 zo belangrijk!

Stap 5 – Ondersteuning krijgen
Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan hoort u van de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Elke gemeente heeft hier eigen afspraken over, maar in de gemeente Almere zijn dit over het algemeen dezelfde richtlijnen.  U kunt uit 2 mogelijkheden kiezen:

  • Persoonsgebonden budget (pgb). U kiest zelf een zorgaanbieder. Van de gemeente krijgt u daar geld voor. U moet wel zelf de administratie doen en verzekeringen afsluiten. Het is aan te raden dat u uitzoekt wat uw rechten en plichten zijn.  De gemeente kan u hierbij helpen.
  • Zorg in natura: de gemeente en de zorgaanbieder regelen alles voor u. Dan mag u ook een organisatie kiezen van wie u de huishoudelijke hulp wilt ontvangen. Vlindervrije Zorg levert alle producten binnen de Wmo van de gemeente Almere

Zoals u leest is het aanvragen van ondersteuning bij uw gemeente een tijdrovende klus. Er kunnen weken overheen gaan voor u hulp krijgt. Tot die tijd kunt u deze hulp zelf inkopen. Denk bijvoorbeeld aan dagbesteding in onze locatie, zoals activiteiten of een gezamenlijke maaltijd.

Succes en graag tot ziens!

 o5oobbfvrxw.png

Vlindervrije Zorg


Noordeinde 54C
1121 AE
Landsmeer
085-4013590
MAILADRES
www.vlindervrijezorg.nl

Over ons


Samen met u gaan wij voor het hoogt haalbare comfort in zorg.

Vragen en opmerkingen


Neem contact op met Vlindervrije Zorg